Competența materială a executorului judecătoresc
Hotărârile judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de către executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel, după cum urmează:
a) în cazul urmăririi silite a bunurilor imobile, al urmăririi silite a fructelor prinse de rădăcini şi al executării silite directe imobiliare, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde se află imobilul;
b) în cazul urmăririi silite a bunurilor mobile şi al executării silite directe mobiliare, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde se află domiciliul ori, după caz, sediul debitorului, sau din circumscripţia curţii de apel unde se află bunurile. În cazul în care domiciliul sau, după caz, sediul debitorului se află în străinătate, este competent oricare executor judecătoresc;
c) poprirea se înfiinţează la cererea creditorului de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripţia curţii de apel unde îşi are domiciliul sau sediul debitorul;
d) în cazul executării silite a obligaţiilor de a face şi a obligaţiilor de a nu face, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde urmează să se facă executarea.
Dacă bunurile urmăribile, mobile sau imobile, se află în circumscripţiile mai multor curţi de apel, oricare dintre executorii judecătoreşti care funcţionează pe lângă una dintre acestea este competent să realizeze executarea, inclusiv cu privire la bunurile urmăribile aflate în raza celorlalte curţi de apel.
Executorul judecătoresc rămâne competent să continue executarea silită chiar dacă după începerea executării debitorul şi-a schimbat domiciliul sau, după caz, sediul.
În cazul în care executorul judecătoresc iniţial învestit de creditor constată că nu sunt bunuri şi venituri urmăribile în raza competenţei sale teritoriale, creditorul poate cere instanţei de executare continuarea executării silite printr-un alt executor judecătoresc.
Din punct de vedere teritorial este competent orice executor judecătoresc investit de partea interesată.
Din punct de vedere teritorial este competent orice executor judecătoresc investit de partea interesată.
Din punct de vedere teritorial este competent orice executor judecătoresc investit de partea interesată.
În cazul aplicării măsurilor asiguratorii dispuse de instanţa judecătoreasca este competent executorul judecătoresc din circumscripţia curții de apel în a cărei rază teritorială sunt situate sau se află bunurile în privinţa cărora s-a dispus aplicarea acestei măsuri.
În cazul constatării unei stări de fapt este competent executorul judecătoresc din circumscripția curții de apel în a cărei rază teritorială se va face constatarea.
În cazul întocmirea proceselor verbale de constatare, în cazul ofertei reale de plată, este competent executorul judecătoresc din circumscripția curții de apel în care se află domiciliul ori sediul creditorului sau domiciliul ales al acestuia.
În vederea dresarii protestului de neplata executorul judecatoresc se va deplasa la locul si adresa indicate in cambie, bilet la ordin sau cec si le va prezenta pentru plata chiar in lipsa persoanelor indicate pe instrumentele de plata. Dacă domiciliul acestor persoane nu poate fi găsit, protestul se dresează la judecătoria în a cărei rază teritorială se află locul de plată indicat în cambia, biletul la ordin sau cec, dupa caz.
Din punct de vedere teritorial este competent orice executor judecătoresc investit de partea interesată.